Biff Rydberg

4 Pers

800 gr oxfilé (gärna svansdelen)

8 stora potatisar

3 Stora gula lökar

1 bit färsk pepparrot ( du kan använda tub också)

1 Kruka persilja

några ordentliga klickar smör

rapsolja

salt och grovmalen svartpeppar

Till Servering:

Råriven pepparrot (eller tub)

4 råa äggulor (om man vill)

4 msk grov skånsk senap

 

Så här gjorde vi:

Vi satte ugnen på 70 grader

Vi skalade tärnade potatisen i ca 1 cm stora tärningar

Vi skar köttet i något större tärningar

Vi sköljde potatistärningarna i i kallt vatten i ett durkslag

för att få bort stärkelsen (låt potatisen rinna av ordentligt)

Vi skalade och finhackade löken

Vi råstekte potatisen i omgångar på medelvärme (inte för mycket i pannan)

Vi stekte potatisen till den blev gyllenbrun och mjuk invändigt

Vi kryddade med salt och peppar

Vi lade sedan potatisen i en ugnsfast form och placerade i ugnen

för att hålla det varmt

Vi stekte löken sakta i smör tills den blev mjuk

och började få färg (inte hårt)

Vi kryddade med salt och grovmalen peppar

Vi lade upp löken som ett band bredvid potatisen

i den ugnsfasta formen och in i ugnen

Nu höjde vi värmen på spisen och pannan blev riktigt het

Krydda köttärningarna med salt och grovmalen peppar

Vi brynte köttet hastigt i omgångar

i olja och en klick smör tills vi fick

fin stekyta utanpå och rosa invändigt

Lägg upp snyggt på tallriken, potatis och kött

med ett band lök emellan

Strö över persilja

Lägg pepparrot och senap i en skål bredvid

Till detta dricker mad gärna ett kallt lageröl

Vi köpte ett kraftigt mustigt rött vin från Riojaområdet

i norra Spanien (Campo Veijo Reserva nr 6083 109 kr)

PS Hasse och Lelle skippade äggulorna eftersom

ingen av oss är särskilt förtjusta i råa äggulor

 

Comments are currently closed.