Biff Rydberg
4 Pers
800 gr oxfilé (gärna svansdelen)
8 stora potatisar
3 Stora gula lökar
1 bit färsk pepparrot ( du kan använda tub också)
1 Kruka persilja
några ordentliga klickar smör
rapsolja
salt och grovmalen svartpeppar
Till Servering:
Råriven pepparrot (eller tub)
4 råa äggulor (om man vill)
4 msk grov skånsk senap
Så här gjorde vi:
Vi satte ugnen på 70 grader
Vi skalade tärnade potatisen i ca 1 cm stora tärningar
Vi skar köttet i något större tärningar
Vi sköljde potatistärningarna i i kallt vatten i ett durkslag
för att få bort stärkelsen (låt potatisen rinna av ordentligt)
Vi skalade och finhackade löken
Vi råstekte potatisen i omgångar på medelvärme (inte för mycket i pannan)
Vi stekte potatisen till den blev gyllenbrun och mjuk invändigt
Vi kryddade med salt och peppar
Vi lade sedan potatisen i en ugnsfast form och placerade i ugnen
för att hålla det varmt
Vi stekte löken sakta i smör tills den blev mjuk
och började få färg (inte hårt)
Vi kryddade med salt och grovmalen peppar
Vi lade upp löken som ett band bredvid potatisen
i den ugnsfasta formen och in i ugnen
Nu höjde vi värmen på spisen och pannan blev riktigt het
Krydda köttärningarna med salt och grovmalen peppar
Vi brynte köttet hastigt i omgångar
i olja och en klick smör tills vi fick
fin stekyta utanpå och rosa invändigt
Lägg upp snyggt på tallriken, potatis och kött
med ett band lök emellan
Strö över persilja
Lägg pepparrot och senap i en skål bredvid
Till detta dricker mad gärna ett kallt lageröl
Vi köpte ett kraftigt mustigt rött vin från Riojaområdet
i norra Spanien (Campo Veijo Reserva nr 6083 109 kr)
PS Hasse och Lelle skippade äggulorna eftersom
ingen av oss är särskilt förtjusta i råa äggulor
Comments are currently closed.