Två vänsterhänta kockar

4 pers

Ingredienser:

ca 1 kg fläsklägg

1 st stor kålrot

8 st stora potatisar (mjölig sort t.ex King Edward)

6 st hel kryddpeppar

6 st hel svartpeppar

6 st hel vitpeppar

2 st lagerblad

salt

4 st morot

ca 4 cm purjolök (inte nödvändigt)

25 gr smör

1.5 dl grädde

1 st buljongtärning (grönsak eller kyckling)

Så här gjorde vi:

Lägg i fläskläggen i en stor kastrull (ca 5 l)

skala och skär löken i fyra delar och lägg i kastrullen

skala och skör moroten i två delar och lägg i kastrullen

tillsätt alla kryddor plus ”LITE” salt

koka till köttet lossnar från benet (ca 2 tim)

när läggen är klar tas den ur kastrullen

sila av grönsakerna och spara vattnet

skala och tärna upp kålroten och morötterna i ca 1 cm stora tärningar

koka rotsakerna i en stor kastrull (ca 5 l) ca 15 min

skala och tärna upp potatisen och skölj den noga för att få bort stärkelsen

lägg till potatisen när rotsakerna kokat ca 15 min

koka till alla rotsakerna är mjuka

häll bort vattnet från rotsakerna

mosa rotmoset och vispa lätt med elvisp på lägsta hastighet

tillsätt smöret och lite i taget av grädden

pispa till moset är lite ruff

servera med t.ex snabbsaltad gurka

SMAKLIG MÅLTID

Önskar Lennart Radiolelle Berneklint och Hasse på skäret Landström

Comments are currently closed.