Fläsklägg med rotmos
4 pers
Ingredienser:
ca 1 kg fläsklägg
1 st stor kålrot
8 st stora potatisar (mjölig sort t.ex King Edward)
6 st hel kryddpeppar
6 st hel svartpeppar
6 st hel vitpeppar
2 st lagerblad
salt
4 st morot
ca 4 cm purjolök (inte nödvändigt)
25 gr smör
1.5 dl grädde
1 st buljongtärning (grönsak eller kyckling)
Så här gjorde vi:
Lägg i fläskläggen i en stor kastrull (ca 5 l)
skala och skär löken i fyra delar och lägg i kastrullen
skala och skör moroten i två delar och lägg i kastrullen
tillsätt alla kryddor plus ”LITE” salt
koka till köttet lossnar från benet (ca 2 tim)
när läggen är klar tas den ur kastrullen
sila av grönsakerna och spara vattnet
skala och tärna upp kålroten och morötterna i ca 1 cm stora tärningar
koka rotsakerna i en stor kastrull (ca 5 l) ca 15 min
skala och tärna upp potatisen och skölj den noga för att få bort stärkelsen
lägg till potatisen när rotsakerna kokat ca 15 min
koka till alla rotsakerna är mjuka
häll bort vattnet från rotsakerna
mosa rotmoset och vispa lätt med elvisp på lägsta hastighet
tillsätt smöret och lite i taget av grädden
pispa till moset är lite ruff
servera med t.ex snabbsaltad gurka
SMAKLIG MÅLTID
Önskar Lennart Radiolelle Berneklint och Hasse på skäret Landström
Comments are currently closed.